Drugi o nama

14.10.2020

Regionalna TV postaja Kanal Ri emitirala je emisiju Od mora do gorja posvećenu Kući halubajskega zvončara. Riječ je o jedinom novom objektu koji će se graditi u sklopu projekta Povežimo se baštinom u kojem se gradovima i općinama koji čine Urbanu aglomeraciju Rijeka putem ITU mehanizma dodjeljuje 36,3 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.

21.05.2018

Regionalna televizija Kanal Ri emitirala je emisiju "Od mora do gorja" s temom održavanja manifestacije Majevica-fešta od mladega leta, te predstavljanja kuharice pod nazivom Bokunić užanci u kojoj su predstavljeni recepti i kuharski savjeti s autohtonim namirnicama i načinima pripreme svojstvenim našem području. 

Emisiju posvećenu Majevici i predstavljanju knjige Bokunić užanci možete pogledati ovdje.

Regionalna televizija Kanal Ri emitirala je emisiju "Od mora do gorja" s temom događanja povodom proslave 25. obljetnice Općine Viškovo.

U petak, 13. travnja 2018. godine, u Domu hrvatskih branitelja održana je svečanost povodom Dana Općine Viškovo. Uz brojne uzvanike, članove udruga i mještane proslavljen je 25. rođendan Općine Viškovo.

 
Povodom proslave Dana Općine Viškovo, brojne udruge pripremile su zanimljive programe i za male i za velike mještane i posjetitelje u trajanju od 09. do 22. travnja 2018. godine.

Regionalna televizija Kanal RI, dana 30. ožujka 2018. godine emitirala je emisiju „Od mora do gorja“ s temom šetnica i biciklističkih staza na području Viškova.

Pješačke i biciklističke staze na području općine Viškovo kontinuirano se održavaju i uređuju, ali s minimalnim intervencijama u prostor kako bi se očuvala vrijednost netaknute prirode. Također u pripremi je i projekt adrenalinskog parka te kamp odmorišta koji će svakako obogatiti mogućnosti i aktivnosti za rekreativce i posjetitelje.

Regionalna televizija Kanal RI, dana 24. veljače 2018. godine emitirala je emisiju „Od mora do gorja“ s temom jedinstvenog narodnog običaja, zvončara.
 
Regionalna televizija Kanal RI, dana 26. siječnja 2018. godine emitirala je emisiju „Od mora do gorja“ s temom Karnevalskih događanja.

Halubajski karneval održava se od 1999. godine, a upravo je dugogodišnja tradicija Halubajskih zvončara bila je okosnica organiziranja Halubajskog karnevala. Halubajski karneval manifestacija je i tradicionalni događaj već 18 godina iz godine u godinu okuplja sve više maškaranih grupa. U 2018. godini održao se 19. Halubajski karneval.

Regionalna televizija Kanal RI, dana 12. svibnja 2017. godine emitirala je emisiju "Od mora do gorja" s temom cestovna i pješačka infrastruktura u Općini Viškovo.
Regionalna televizija Kanal RI, dana 14.travnja 2017. godine emitirala je emisiju „Od mora do gorja“ s temom zaštite okoliša na području općine.
 
U dnevnim novinama Novi list, u nedjelju 9. travnja 2017. godine objavljen je članak pod nazivom "Recept s Viškova: četvrtina proračuna za djecu i mlade", a vezano uz nagli porast stanovništva u posljednih 25 godina. 
Regionalna televizija Kanal RI, dana 10. ožujka 2017. godine emitirala je emisiju "Od mora do gorja" s temom važnost sporta u Općini Viškovo.
 
Regionalna televizija Kanal RI, dana 10. veljače 2017. godine emitirala je emisiju  "Od mora do gorja" s temom razvoja poduzetništva u Općini Viškovo.
Na stranicama dnevnog lista Slobodna Dalmacija, 6. listopada 2016. godine objavljen je članak o gradovima i općinama s najviše poduzetnika i najvećim gospodarskim rastom.
 
Prema podacima koje je objavila Fina, najviše gubitaša ima u Splitsko-dalmatinskoj županiji, dok se Viškovo ističe kao rekorder u broju poduzetnika, ali i pozitivnoj bilanci. 
Na internetskim stranicama Novoga lista objavljen je članak o podacima koji će najviše zanimati roditelje i njihove školarce. Naime, prava koja se mogu ostvarivati u pojedinim jedinicama lokalne samouprave itekako olakšavaju svakom kućanstvu sa školarcem početak iduće školske godine.
Portal h-alter.org u članku pod nazivom „Transparentnost s figama u džepu“, obrazlažući problematiku primjene zakonodavnih propisa u praksi, bavi se temom prava na pristup informacija i transparentnosti tijela javne uprave uopće.  U tom kontekstu, Općina Viškovo se spominje kao jedan od svijetlih primjera u smislu otvaranja rada prema javnosti, odnosno transparentnosti rada.

Više

Članak pod naslovom "Više od 2/3 općina ima od 1 do 5 poduzetnika, a samo 25 općina ima više od 100 poduzetnika", objavljen 3. veljače na stranicama fina.hr, ističe kako se većina registiranih poduzetnika RH nalazi u gradovima i to čak 87,9%, dok se preostali dio odnosi na općine.

Općina Viškovo, sa svojih 490 poduzetnika, našla se na vrhu ljestivce malobrojnih općina s više od 100 registriranih poduzetnika. 

Fina Gospodarske vijesti 2016.

Nezavisni web potal H-alter, proveo je istraživanje o provođenju Zakona o pravu na pristup informacijama u tijelima javne vlasti. 

Zakon o pravu na pristup informacijama ima za cilj dostupnost informacija svakom građaninu putem otvorenosti i javnosti djelovanja svih tijela javne vlasti. Preduvjet toga je stvoriti procedure koje će to  i mogućiti.

Olakšati roditeljima zapošljavanje, povećati dostupnost vrtića, zdrastvenih i socijalnih usluga, osigurati odgovarajuće stambene uvjete obiteljima s djecom te razvijati sustav novčanih naknada za djecu i obitelji u riziku od siromaštva samo su neke od preporuka stručnjaka iz UNICEF-ova istraživanja „Siromaštvo i dobrobit djece predškolske dobi u Hrvatskoj“.

Uz preporuke, na Okruglom stolu „Utjecaj siromaštva na najmlađu djecu - što pokazuju analize i što je potrebno poduzeti?“ predstavljeni  i primjeri dobre prakse – Općine Viškovo i Stubičke Toplice, koje ulaganjima u djecu i njihovu dobrobit sprječavaju dječje siromaštvo te mudro ulažu u razvoj svoje zajednice. 

Tijekom nekoliko mjeseci u 2009. godini GONG i Udruga gradova provodili su istraživanje LOTUS (Lokalna, Odgovorna, Transparentna Uprava i Samouprava) kojem je cilj bio utvrditi razinu transparentnosti u svih 556 jedinica lokalne samouprave (u svim gradovima i općinama). Na temelju rezultata istraživanja samo 18% jedinica lokalne samouprave zadovoljava kriterije transparentnosti, otvorenosti i odgovornosti u svome radu.

Pretplati se na Drugi o nama