Započela provedba projekta LO.PA.Z. PLUS

U srijedu, 13. lipnja 2018. godine se u prostorima Riječke razvojne agencije Porin d.o.o. održao prvi sastanak projektnog tima za projekt LO.PA.Z. PLUS koji je odobren iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 2.000.000,00 kuna temeljem Ugovora broj UP.01.3.1.01.0071.  

Korisnik projekta je Riječka razvojna agencija Porin d.o.o., a partneri su Grad Rijeka, Sveučilište u Rijeci, Centar tehničke kulture Rijeka, Općina Viškovo, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Rijeka, HOK – Obrtnička komora Primorsko-goranske županije i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Regionalni ured Rijeka.

Projektni partneri, kao članice Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Primorsko-goranske županije, zajedno su osmislili inovativne lokalne inicijative kako bi doprinijele povećanju zapošljavanja ranjivih skupina na tržištu rada, a usklađenih s lokalnim potrebama i strateškim prioritetima. 

Tako će nezaposleni i dugotrajno nezaposleni i to mladi do 29 godine, žene, stariji od 29 godine, osobe od 50 godine i više, pripadnici nacionalnih manjina, osobe s invaliditetom, svi oni koji u evidenciji HZZ kao i ostali koji dokažu status nezaposlenih moći sudjelovati aktivnostima projekta i povećati znanja i vještine za svoje zaposlenje. Te aktivnosti se odnose na osposobljavanje i usavršavanje nezaposlenih osoba i pohađanje edukacija na teme: osnove programiranja i upravljanja CNC glodalicom; 3D modeliranje, skeniranje i printanje; javna nabava; korištenje računala; EBC*L-B razine (međunarodni certifikat za poslovnih kompetencija); izrada i provedba EU projekata; produkcija u kulturi i sustavno poduzetništvo. One nezaposlene osobe koje žele pokrenuti vlastito poslovanje moći će dobiti potporu za samozapošljavanje te prije i poslije pokretanja tvrtke dobiti informacije, savjetovanje i mentorstvo. 

Jednako tako, predstavnici i zaposlenici članica Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Primorsko-goranske županije imat će mogućnosti osnažiti svoje kapacitete putem edukacije, dobre EU prakse, suradnjom s Lokalnim partnerstvo za zapošljavanje Istarske županije. 

U cilju efikasnijeg i boljeg usmjeravanja potreba za zapošljavanje, tijekom provedbe projekta izradit će se korisni materijali koji će se usmjeriti svim ciljnim skupinama kao što su program poticanja poduzetništva u Primorsko-goranskoj županiji, analiza deficitarnih zanimanja u Primorsko-goranskoj županiji, razvoj alata za praćenje potreba kadrova u IT sektoru te stvoriti koaliciju za razvoj digitalnih znanja i vještina. 

Očekuje se da će 145 osoba biti sudionikom postavljenih aktivnosti projekta od kojih će:

- 85 biti stručnije, kompetentnije i obučenije osobe ranjivih skupina za tržište rada od kojih njih 40 će pokrenuti vlastito poslovanje putem samozapošljavanja, a 20 njih će se zaposliti;

- 60 osnaženih predstavnika i zaposlenika članica Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Primorsko-goranske županije omogućiti njegovo održivo funkcioniranje.

Projekt će doprinijeti ostvarenju horizontalnih tema Operativnog programa Učinkoviti ljudskih resursa putem jednakih mogućnosti, održivom razvoju i zaštiti okoliša te promicanju dobrog upravljanja, uključujući suradnju s civilnim sektorom.

Projekt traje od 14. svibnja 2018. do 14. studenog 2020. godine.