Otvoren Dječji vrtić u Marčeljima

U ponedjeljak, 30. kolovoza svečano je otvoren Područni objekt Marčelji koji djeluje u sklopu Dječjeg vrtića Viškovo. Vrtić ispunjava sve kriterije Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i obrazovanja pa će ga od 1. rujna pohađati 44-ero djece u dvije odgojno-obrazovne skupine. Lokacija vrtića u naselju Marčelji omogućava disperziranost potrebnih sadržaja iz središnjeg naselja Viškovo što će osigurati bolji životni standard i ravnomjerniji razvoj cijelog područja Općine te dati značajan doprinos razvoju lokalne zajednice. Izgradnja i opremanje vrtića vrijedni su nešto manje od 6.700.000,00 kuna čime će se značajno unaprijediti kapaciteti vrtića u Viškovu i olakšati svakodnevni život i rad brojnim roditeljima s viškovskog područja.

„S obzirom na demografske pokazatelje trebao nam je upravo ovakav objekt koji će povećati  smještajne kapacitete našeg matičnog objekta. Investicija je tekla kako i zamišljamo da treba u idealnim uvjetima jer smo zahvaljujući općinskim službenicima pravovremeno izradili projektnu dokumentaciju, ishodili građevinsku dozvolu te projekt uspješno prijavili na natječaj u sklopu operacije 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” Mjere 7 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. godine. Kroz taj smo Program dobili oko 3 milijuna i 700 tisuća kuna, a očekujemo i oko 1,5 milijuna kuna za pokrivanje vlastitog učešća u financiranju. Radi se o modernom i energetski učinkovitom objektu u kojem će djeca i djelatnici prije svega biti sigurni. Objekt se nalazi u prirodnom okruženju na svega par koraka od šume i prirode, a osim na vanjskom igralištu naši mališani moći će se igrati i na terasi.  Ovaj nam je objekt od iznimne važnosti jer i dalje imamo odlične demografske pokazatelje pa smo prema podatcima Državnog zavoda za statistiku po prirodnom prirastu na visokom drugom mjestu od svih hrvatskih općina jer nam se lani rodilo 153-oje djece, svega jedno dijete manje nego u Nedelišću. To nas posebno veseli, ali i obvezuje jer svake godine izdvajamo sve više proračunskih sredstava, kako za predškolski odgoj i obrazovanje tako i za nadstandard koji pružamo djeci kada krenu u osnovne i srednje škole odnosno fakultete. Za brigu o djeci i mladima izdvajamo nešto više od četvrtine općinskog proračuna pa s ponosom nosimo status Općine-prijatelj djece“, istaknula je načelnica Općine Viškovo Sanja Udović.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Viškovo Ingrid Lončarić zahvalila se na početku osnivaču Općini Viškovo koja je uvijek imala razumijevanja za potrebe najmlađih i njihovih roditelja.

„Ove godine u travnju smo obilježili 25. rođendan našeg Dječjeg vrtića Viškovo. Poklon djeci Viškova je i ovaj objekt u Marčeljima u koji će od 1. rujna u dvije odgojno obrazovne skupine krenuti 44-ero djece. Otvaranjem ovog objekta, u pedagošku godinu 2021/2022. ukupno je upisano 282-oje djece u 16 skupina, a zaposleno je 49-ero djelatnika na  odgojno – obrazovnim i administrativno tehničkim poslovima. Vanjski i unutarnji prostori i oprema u objektu u skladu su s pedagoškim standardima. Posebno se vodila briga o sigurnosti djece pa je tako vrtić opremljen  sustavom  videonadzora, alarma i vatrodojave. U objektu Marčelji radit će 4 odgajateljice, pomoćna kuharica i spremačica. Ručak će se pripremati i dovoziti iz matičnog objekta jer već 6 godina imamo vlastitu kuhinju s  implementiranim HACCAP sustavom koji  omogućuje  prehranu djece baziranu na zdravim namirnicama, ali i kvalitetniju brigu o djeci s posebnim prehrambenim potrebama. Želim da  objekt Marčelji postane mjesto radosti, prijateljstva, bezbrižne  igre i mjesto lijepih sjećanja na djetinjstvo“, naglasila je ravnateljica Dječjeg vrtića Viškovo Ingrid Lončarić.

Nakon simboličnog rezanja vrpce koju su prerezali općinska načelnica Sanja Udović, ravnateljica Dječjeg vrtića Viškovo Ingrid Lončarić, dugogodišnja odgajateljica Sekana Hrvatin te mališani Lora Berčić i Lovro Šanko prostor novog vrtića, djecu i djelatnike blagoslovio je kapelan Župe Sv. Mateja Mateo Šutić.