Općinska načelnica Sanja Udović i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina obišli lokaciju nove škole u Marinićima

„Najveća Općina u Republici Hrvatskoj zaslužuje novu školu i ovo je generacijski projekt u općini Viškovo“, rekao je župan Zlatko Komadina koji je s načelnicom Viškova Sanjom Udović obišao lokaciju budućeg gradilišta nove škole u Marinićima. Županija je, dodao je Komadina, dogovorila s resornim Ministarstvom sve potrebne dozvole i suglasnosti što znači i nova zaposlenja, a djeca  Viškova u novoj školi imat će odlične uvjete. „Sadašnja škola ima gotovo tisuću učenika i prostorno je jako teško organizirati nastavu čak i u dvije smjene. Naš je cilj da sve škole u Županiji prijeđu na jednosmjenski rad, zato i nastavljamo s projektima u obrazovanju od kojih je ovo samo jedan u nizu te se veselimo početku radova“, rekao je Komadina.

Riječ je o 80 milijuna kuna vrijednoj investiciji koju će nakon okončanih postupka javne nabave, u jednakim omjerima od 50 posto, financirati PGŽ i Općina Viškovo. Projektom je predviđena izgradnja nove škole prilagođene za rad 480 učenika i 16 razrednih odjela te dvodijelne školske sportske dvorane i dvorišta, a kako bi se uskladili uvjeti školovanja učenika na području Općine Viškovo, čiji broj kontinuirano raste, s Državnim pedagoškim standardom te omogućio rad škole u jednoj smjeni. Izgradnja obuhvaća 4 etaže ukupne površine 6.200 m2 od čega 5.300 m2 zatvorenog prostora. U suterenu će biti smještena dvodijelna školska sportska dvorana površine 706 m2 i mala dvorana, te pripadajuće svlačionice, spremišta i sanitarije. U prizemlju je predviđen prostor više namjena, garderoba, spremište, ambulanta (stacionar), blagovaonica s kuhinjom, tehničke prostorije (s kotlovnicom i strojarskim instalacijama). Na prvom i drugom katu bit će smještene učionice (8 razredne i 8 predmetne nastave) sa svim pratećim prostorijama i kabinetima, bibliotečni-informatički centar, te prostorije organizacije i koordinacije rada (zbornica, uredi). Projekt implementira moderna graditeljska i termo-tehnička rješenja uz primjenu obnovljivih izvora energije (solarni kolektori za pripremu potrošne tople vode).Početak radova planiran je u drugom dijelu 2021. godine, nakon završetka svih postupaka nabava te zaključivanja Ugovora o gradnji s odabranim ponuditeljima. Radovi će trajati oko tri godine te se završetak projekta očekuje  tijekom 2024. godine. Osnovna škola Sveti Matej Viškovo najveća je osnovna škola na području PGŽ koju pohađa 915 učenika u 40 razrednih odjela. 

 Kako je istaknula načelnica Udović, Općina Viškovo nema problema s demografijom, jer se godišnje rađa između 150-180 djece i potrebna je nova škola. „Projekt obuhvaća 20.000 četvornih metara, a osim škole ovdje ćemo rekonstruirati dvije prometnice i novu parkirališnu površinu. Uz školu će se također napraviti i nova zelena površina kao i igrališta koja će osim za školu biti i za upotrebu mještanima. Investicija i priprema ovog projekta bila je iznimno zahtjevna te se ovom prilikom zahvaljujem Primorsko-goranskoj županiji koja nas je pratila u pripremi imovinsko-pravnih odnosa kao i u izradi projektne dokumentacije prostornog planiranja. Do sada je u pripremu projekta uloženo 3.7 milijuna kuna, a Županija je pratila projekt sa 1.5 milijuna kuna dok sama investicija u zgradu iznosi 80 milijuna kuna. Što se tiče rekonstrukcije prometnica i izgradnje parkirališne površine, tu je Općina dužna osigurati oko 30 milijuna kuna“, rekla je Udović. Dodala je da je u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti predviđeno financiranje upravo ovakvih projekata, tako da, iako su Županija i Općina planirali zaduživanje za pokretanje projekta, veliko je očekivanje da će država prepoznati ovaj projekt i da će se naći u Planu za koji se Javni poziv očekuje do kraja godine. Obilasku su prisustvovali i pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin,  ravnatelj OŠ Sveti Matej Josip Crnić te Sanjin Vranković iz Općine Viškovo.