Održana početna konferencija za medije EU projekta „Ruke pomažu – faza 2“

U Domu hrvatskih branitelja održana je početna konferencija za medije posljednjeg u nizu EU projekata koji se u Općini Viškovo financira bespovratnim europskim sredstvima. Riječ je o projektu „Ruke pomažu – faza 2“ koji je odobren u okviru poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza 3“ što ga je raspisalo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Ugovor kojim je osigurano 491.606,90 kuna za provođenje projektnih aktivnosti u ovom društveno vrijednom projektu potpisan je krajem srpnja između Općine Viškovo kao nositelja projekta i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. 

„Koristim ovu priliku kako bih zahvalila Ministarstvu na čelu s ministrom Marinom Piletićem što su prepoznali vrijednost ovog projekta. Općina Viškovo u ovom je projektu nositelj, a partner nam je Općina Klana s kojom imamo zajedničko iskustvo i kvalitetnu suradnju iz prve faze ovog projekta. Što se tiče samog projekta, kvalitetno je osmišljen i koncipiran i ima cijeli niz pozitivnih učinaka - od olakšavanja pristupa zapošljavanju, osnaživanja radnog potencijala žena, ublažavanja posljedica nezaposlenosti, poticanja socijalne uključenosti, povećanja kvalitete života starijih i nemoćnih osoba i slično. Projekt će trajati 8 mjeseci, a 4 gerontodomaćice će pomoć za 24-ero korisnika s području Viškova pružati 6 mjeseci. Usluga za korisnike je besplatna, a sama pomoć osobama starijim od 65 godina i osobama u nepovoljnom položaju je vrlo konkretna. Gerontodomaćice će im, među ostalim, pomagati u dostavi namirnica i lijekova, nabavci kućansko-higijenskih potrepština, pripremi obroka, održavanju čistoće prostora, brizi o higijeni, ali će im pomoći i u socijalnoj integraciji. Ovakav vid pomoći što se tiče Općine Viškovo nije novost jer provodimo još 2 projekta koji su s 4 milijuna kuna financirani bespovratnim europskim sredstvima. Kroz ta 2 projekta ovakav vid pomoći pruža 8 gerontodomaćica za 70-ak korisnika“, izjavila je načelnica Općine Viškovo Sanja Udović. 
U ime Općine Klana kao projektnog partnera, nazočnima se obratila općinska načelnica Željka Šarčević Grgić. 

„Za Općinu Klana ovaj projekt se pokazao hvalevrijednim, ovo je bio prvi projekt takve vrste u Klani. Korisnici su iznimno zadovoljni jer smo im pomogli u  socijalnoj integraciji, a pozitivno smo utjecali i na samozapošljavanje žena. Što se tiče projekta u Klani, on nam je iznimno važan jer se Klana sastoji od 5 udaljenijih naselja iz kojih starije stanovništvo nema mogućnosti svaki dan ići u centar Klane. Tu su im gerontodomaćice velika pomoć, korisnici su se naučili na njih, pomažu im u svakodnevnim aktivnostima, od pospremanja kuće, nabave namirnica, odlaska u ljekarnu i slično. Ovo je zaista hvalevrijedan projekt pa koristim priliku zahvaliti Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike što je prepoznalo ovaj projekt i ovakav način pomoći starijim osobama. U Klani ćemo zaposliti 6 gerontodomaćica koje će tijekom 6 mjeseci pružati pomoć za  36-ero korisnika. Riječ je o relativno kratkom razdoblju pa se nadam i sljedećoj fazi kako bi se projekt nastavio jer je ovo jedan najboljih projekata socijalne namjene koji smo proveli. Zahvaljujem se Općini Viškovo što nas je u projekt uključila još prije 3 godine, naša suradnja je jako dobra pa se i u budućnosti nadam nastavku uspješne suradnje“, istaknula je načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić.  Voditeljica projekta Jasmina Fabac istaknula je kao dodanu vrijednost projekta pakete kućansko-higijenskih potrepština koje će dobiti svi korisnici.