Općine Viškovo u nastavnoj/akademskoj godini 2022/2023 ima 131 stipendista

U Domu hrvatskih branitelja je održana svečanost potpisivanja i dodjele Ugovora o stipendiranju za nastavnu odnosno akademsku godinu 2022./2023. Ove godine Općina Viškovo ima 131 stipendista, 91 učenika odnosno učenicu srednje škole te 40-ero studenata odnosno studentica. Uz općinsku načelnicu Sanju Udović i zamjenika Denisa Mladenića na svečanosti su bili i zamjenik predsjednice općinskog Odbora za odgoj, mlade i obrazovanje Dean Petrović te ravnateljica Osnovne škole Sveti Matej Ivana Žagar.

„U ovakvim prilikama volim reći da Općina Viškovo nikada nije i neće štedjeti na mladim ljudima. Naša je misija pratiti našu djecu od vrtićke, osnovnoškolske, srednjoškolske do studentske dobi. U Viškovu to nije samo fraza što smo i dokazali proteklih godina. Vi koji učite, trudite se, redovno izvršavate svoje obaveze, ulažete u sebe i svoje znanje uvijek ćete u nama imati kvalitetnu podršku. Vi ste i naša mladost i naša budućnost, a ja sam uvjerena da će nam se ulaganje u vaše obrazovanje višestruko isplatiti. Vjerujem da ćete svi naši izvrsni pojedinci nastaviti istim putem, biti i dalje tako vrijedni i uspješni, na ponos sebi, svojim obiteljima i našem Viškovu. Svake godine pa tako i ove, u općinskom proračunu osiguramo sredstva za sve redovne studente i učenike srednjih škola koji ispune kriterij izvrsnosti. Ove smo godine za stipendiranje izvrsnih učenika i studenata osigurali 87.597,05 eura odnosno 660 tisuća kuna. Od ove godine imamo i nekoliko noviteta u našoj novoj Odluci o dodjeli stipendija. Jedan se tiče dodatnih iznosa za stipendiranje deficitarnih zanimanja odnosno zanimanja koja nisu zastupljena na tržištu rada u onolikom broju u kojem je iskazana potražnja poslodavaca za tim kadrom. Dodatak na stipendije učenika i studenata koji se obrazuju za deficitarna zanimanja iznosi 13,28 eura odnosno 100 kuna. Stipendije inače iznose 39,77 eura za učenike srednjih škola, 66,28 eura kuna za studente koji studiraju na području primorsko-goranske županije odnosno 92,80 eura za one koji studiraju izvan naše županije. Da je dodatno poticanje deficitarnih zanimanja bio dobar potez, govori i podatak da od ukupno 40 studentskih stipendija, njih čak 28-ero se obrazuje u deficitarnim zanimanjima. Novosti ima i u načinu bodovanja jer se, osim na temelju uspjeha u školovanju, postignutih uspjeha na natjecanjima u prethodnoj nastavnoj/akademskoj godini te socijalnog statusa, dodatni bodovi mogu ostvariti u slučaju da učenik odnosno student volontira. Konkretno, za minimalno 40 sati volonterskog rada kandidat ostvaruje dodatnih 20 bodova, isključivo uz potvrdu o volontiranju sukladno Zakonu o volonterstvu. Volontiranje će se vrednovati već od tekuće nastavne odnosno akademske godine pa vas pozivam da uložite svoje slobodno vrijeme, trud, vještine i znanja u obavljanju usluga ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili dobrobit društva i zajednice u cjelini. Time ćete ponajprije pomoći pojedincima i društvu. Međutim, pomoći ćete i sebi jer ćete se sigurno dodatno izgraditi i razviti osjećaj suosjećanja i solidarnosti s drugima i drugačijima. U društveni život možete se uključiti i kroz rad Savjeta mladih kako bi kroz savjetodavno tijelo Općinskog vijeća utjecali na kreiranje općinskih politika za mlade.“, istaknula je općinska načelnica Sanja Udović.

Stipendisti koji nisu bili na svečanosti potpisivanja i dodjele Ugovora o stipendiranju pozivaju se da u narednom periodu Ugovor dođu potpisati u zgradu Općine Viškovo u radno vrijeme Općinske uprave (ponedjeljak, srijedu i četvrtak od 8:00 do 16:00 sati, utorak od 8:00 do 18:00 sati, petak od 8:00 do 14:00 sati. Pauza je svaki dan od 11:30 do 12:00 sati). Stipendije se isplaćuju tijekom deset mjeseci nastavne/akademske godine, za srednjoškolce od početka rujna do kraja lipnja, a za studente od početka listopada do kraja srpnja. Stipendiste odnosno njihov trud i zalaganje prepoznala je i Narodna knjižnica i čitaonica Halubajska zora. Naime, svim općinskim stipendistima knjižnica poklanja besplatno učlanjenje. Za ostvarenje ove pogodnosti, dovoljno je da stipendist od sljedećeg tjedna s primjerkom Ugovora o stipendiranju dođe u središnji objekt u Marinićima ili u ogranak Viškovo.