Majevica 2014. godine - fešta od mladega leta

U nedjelju 11.05.2014. godine u oganizaciji Turističke zajednice Viškovo  i Općine Viškovo održana je šesta po redu Majevica; manifestacija posvećena tradiciji, očuvanju kulturno-povijesne baštine, kuhinje i starinskih običaja Halubajskog kraja.
 
Tradicionalno se Majevica održavala prvu nedjelju u mjesecu svibnju, a običaj je bio da mladići djevojkama prozor ukrase cvijećem, a „maj“ stave na vrh kuće, dimnjak ili neko visoko mjesto.  
 
Zato se pjeva : „Majevice, lepa nedejice,
                         Ti ćeš mane okrunit poneštru,
                         Al poneštru ale pod njua murvu.“
                     
Osim cvijeća, ako su bile posvađane s mladićem, djevojke su mogle dobiti i broskvu, a upravo zbog toga ustajale su u zoru prije susjeda jer je to za njih značilo veliku sramotu.
Osim toga, na Majevicu se tradicionalno organizirao i posljednji ples prije ljeta, obzirom da su mladići odlazili na posao te se nisu vraćali do Bele nedeje.
 
Ovogodišnju Majevicu proslavili smo uz raznovrstan zabavni program, puno zanimljivih starinskih igara, penjanje na stup po pršut, boćanje s drvenim boćama, potezanje konopa, skakanje u vrećama te izložbu vinara, medara i prezentaciju rada naših vrijednih udruga, uživali smo u pravoj fešti po starinski. 
 
Posjetiteljima i sudionicima bio je poslužen besplatni ručak, a mogli su degustirati i domaća jela za što su se pobrinuli vrijedni učenici Ugostiteljske škole Opatija. 
 
Za dobro raspoloženje bili su zaduženi izvođači Pumpa band i grupa Yamas, te smo uz pjesmu i ples proslavili ovogodišnju Majevicu.