Unicef istaknuo Općinu Viškovo kao primjer dobre prakse

Olakšati roditeljima zapošljavanje, povećati dostupnost vrtića, zdrastvenih i socijalnih usluga, osigurati odgovarajuće stambene uvjete obiteljima s djecom te razvijati sustav novčanih naknada za djecu i obitelji u riziku od siromaštva samo su neke od preporuka stručnjaka iz UNICEF-ova istraživanja „Siromaštvo i dobrobit djece predškolske dobi u Hrvatskoj“.

Uz preporuke, na Okruglom stolu „Utjecaj siromaštva na najmlađu djecu - što pokazuju analize i što je potrebno poduzeti?“ predstavljeni  i primjeri dobre prakse – Općine Viškovo i Stubičke Toplice, koje ulaganjima u djecu i njihovu dobrobit sprječavaju dječje siromaštvo te mudro ulažu u razvoj svoje zajednice. 

Istaživanje o siromaštvu djece predškolske dobi 2013. godine za UNICEF je proveo tim stručnjaka na čelu s prof. dr. sc. Zoranom Šućurom sa Studijskog centra socijalnog rada na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Rezultati istraživanja, čiji su ključni nalazi predstavljeni prošle godine, sabrani su u publikaciji u kojoj se mogu naći svi podaci koji ukazuju na razmjere i obilježja dječjeg siromaštva u našoj zemlji.
Na raspravi se govorio i pomoćnik ministrice za socijalnu politiku, strategiju i mlade Hrvoje Sadarić, koji je istaknuo kako se donošenjem Nacionalne strategije brobe protiv siromaštva i socijalne isključenosti i Nacionalne strategije za prava djece od 2014. do 2020. Hrvatska obvezala upustiti u borbu sa siromaštvom djece, a započeta reforma socijalnih mjera svakako ide u kroist suzbijanja dječjeg siromaštva.
Na okruglom stolu govorili su i predstavnici Općine Viškovo koja čak četvrtinu proračuna ulaže u djecu, a kombinacija poticajnih mjera i pozitivnih gospodarskih kretanja rezultirala je najvećim prirodnim prirastom koji Viškovo ima od svih općina u  Hrvatskoj. Općina Viškovo osigurava pomoć roditeljima za nabavu opreme za novorođenčad, značajne subvencije cijene smještaja djece u predškolske ustanove, besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce s područja Općine Viškovo, subvenciju korištenja produženog i cjelodnevnog boravka djece, polaznika osnovnih škola van Općine Viškovo i još niz prava kojima se osigurava dobrobit djece.
U raspravi su sudjelovali i voditeljica Odjela za političko izvještavanje i analitiku u predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj Mirella Rašić, predstavnici drugih ministarstava i brojni stručnjaci zainteresirani za dobrobit djece u Hrvatskoj. 

Mediji o nama: 
http://www.vecernji.hr/hrvatska/gdje-je-hrvatska-puna-zivota-992996
http://www.jutarnji.hr/veliko-istrazivanje-otkrivamo-15-hrvatskih-gradova-u-koje-se-vrijedi-preseliti/1159103/