Održana proslava 150. obljetnice posvećenja crkve sv. Mateja

U nedjelju, 5. srpnja 2015., crkva sv. Mateja s Viškova velikim je euharistijskim slavljem obilježila 150. obljetnicu svoje posvete. Naime, crkva je posvećena 1865. godine od strane tršćansko-koparskog biskupa Bartola Legata čiji se povijesni čin čuva na spomen-ploči na samom pročelju. U svrhu ove važne obljetnice uređen je i trg ispred same crkve te je ona zablistala u svom punom sjaju. Samoj svečanoj misi, u tjednu obilježavanja velike obljetnice, prethodile su mise u crkvi šaljući snažnu sliku zajedništva i vjere.

Župnik, mons. Ivan Nikolić, kao i nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić te načelnica Općine Viškovo Sanja Udović istaknuli su kako je ovo obljetnica na koju su svi ponosni. Viškovo je općina koja iz godine u godinu raste, ulaže u budućnost svojih mještana, projektima unaprijeđuje standard života te čuva svoju kulturnu i povijesnu baštinu, posebno se orijentirajući na crkvu svog zaštitnika, sv. Mateja. Dugogodišnja uspješna i iznimno kvalitetna suradnja Općine Viškovo, Župe i Turističke zajednice rezultirala je iznimno dobro osmišljenim slavljem povijesti i kulture. Tako je crkva sv. Mateja veličanstveno proslavila svojih 150 godina, a poruku zajedništva, mira i ljubavi koja je poslana sa oltara primili su svi uzvanici, njih oko 2.000 te svi koji su pratili prijenos mise uživo.

Veliku nedjeljnu svečanu misu na otvorenom predvodio je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić uz koncelebraciju župnika-svećenika koji su djelovali u Župi Viškovo, kao i svećenika iz Riječke nadbiskupije i Gospićko-senjske biskupije. Svojom prisutnošću, ovu proslavu su uveličale i podržale lokalne i županijske vlasti, ali i državne – u ime Predsjednice Republike Hrvatske, svečanosti je nazočila njena izaslanica, gospođa Katica Ivanišević, pripadnici udruga branitelja te brojni vjernici i mještani. Slavlje su upotpunili i udruženi zborovi: Župni zbor župe sv. Mateja, KUD Halubijan, Ivan Matetić Ronjgov, Ženski zbor Marinići i Korezin tedječji zbor Nebeske iskrice i zbor mladih iz župe koji su spojili sve generacije i počastili nas svojim vrhunskim izvedbama.

Pri završetku svete mise, za sve okupljene bio je organiziran i kuturno-umjetnički program za kojeg se pobrinulo 10-ak grupa djece iz lokalnih vrtića. I najmlađi su htjeli dati svoj doprinos i biti dijelom ovako značajne obljetnice, a u tome su itekako uspjeli. Važno je napomenuti da je Župa osigurala dovoljno pića, dok su mještani samoinicijativno napravili i donirali preko 500 kg kolača koji su se dijelili uzvanicima te tako proslavu učinili dostojnom svog kraja i sveca.

Mediji o nama. pdf

http://www.hrt.hr/enz/misa/