Održana konferencija za medije na temu uvođenja prometnog redarstva u Viškovu

U Domu hrvatskih branitelja danas je održana konferencija za medije na kojoj je predstavljeno uvođenje prometnog redarstva na području Općine Viškovo. Time je Općina iskoristila mogućnost koju pruža Zakon o sigurnosti prometa na cestama pa tako, osim policije, promet u mirovanju na području najveće hrvatske općine po broju stanovnika odnedavno nadzire i prometni redar. Prometno redarstvo bavit će se poslovima nadzora i premještanja nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila odnosno nadzorom prometa u mirovanju koji se temelji na Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

“Općina Viškovo je najveća hrvatska općina po broju stanovnika i s nešto više od 10 tisuća registriranih vozila. Općina smo s više od 1000 obrta i trgovačkih društava pa je velik priljev osobnih i dostavnih vozila naša svakodnevica. Jedna od posljedica cjelokupnog rasta i razvoja Viškova su sve veće gužve na našim cestama, ali i sve izraženiji problemi u prometu u mirovanju. Upravo kako bismo povećali razinu sigurnosti u prometu odlučili smo uvesti prometno redarstvo te početi aktivno sudjelovati u nadzoru i premještanju nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila. Osnovni cilj prometnog redarstva Općine Viškovo je uvođenje reda na našim cestama i povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu, a posebice pješaka kao najugroženije skupine. Moramo se generalno kao zajednica odviknuti od toga da vozila ostavljamo gdje stignemo, na autobusnim ugibalištima, na mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom na koje nemamo, na pješačkim prijelazima i slično. Zaista se nadam i želim vjerovati da je moje Viškovo takvo i da će se samom pojavom našeg prometnog redara s vremenom povećati broj onih koji poštuju zakone i prihvaćaju činjenicu da moramo početi poštivati „nova“ pravila ponašanja u prometu u mirovanju. Uvjerena sam pak da će se broj prekršaja smanjiti jer će neki postati svjesni da više nema besplatnog kršenja osnovnih prometnih propisa koji se tiču zaustavljanja i parkiranja”, istaknula je općinska načelnica Sanja Udović.

Voditelj općinskog Odsjeka za upravljanje i održavanje komunalne infrastrukture, javnih i društvenih objekata, zaštitu okoliša, gospodarenje otpadom i poslove komunalnih djelatnosti Tibor Tramišak kaže kako su najčešći prekršaji iz domene prometa u mirovanju zaustavljanje i parkiranje na autobusnim stajalištima, na mjestima rezerviranom za osobe s invaliditetom, na pješačkim prijelazima, na komunalnim prolazima i prilazima, u raskrižjima, na nogostupima ili u pješačkoj zoni te zaustavljanje i parkiranje suprotno postavljenim prometnim znakovima.

„Naš cilj nije kažnjavanje vozača nego uvođenje reda i podizanje razine prometne kulture. Kazne za većinu prekršaja iznose 300 kuna dok je zaustavljanje i parkiranje suprotno postavljenim znakovima kažnjivo s 500 kuna, a zaustavljanje i parkiranje na mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom iznosom od 700 kuna.“, dodao je Tibor Tramišak.

U ime Ministarstva unutarnjih poslova na konferenciji za medije je bio načelnik Postaje prometne policije Rijeka Ivica Filipović.

„Prije svega, pozdravljam ovaj korak Općine Viškovo. Ovo je pozitivan korak prema smanjenju broja prekršaja, a vjerujem da će djelovanje prometnog redara povećati protočnost prometa posebice u centru Viškova gdje je opterećenje najveće. Što se tiče obavljanja naših poslova, ovo je i veliki plus za prometnu policiju jer nam na vrhu liste prioriteta nije bio promet u mirovanju pa ćemo se ubuduće moći više posvetiti nekim drugim prekršajima. Vjerujem da će prometni redar znati iskoristiti svoje vrijeme i dati svoj obol u poboljšanju prometa u mirovanju, ali i doprinijeti povećanju sigurnosti u prometu“, naglasio je načelnik Postaje prometne policije Rijeka Ivica Filipović.