Peto godišnje doba stiže u Viškovo

Početak 2023. godine u Viškovo donosi peto godišnje doba i dobro poznata događanja u kojima mogu uživati sve generacije.  Najveselije godišnje doba obilovati će dobrom zabavom, a nastaviti će se i tradicija njegovanja pusnih običaja koja je neizostavan dio tradicije Općine Viškovo.

Na Antonju, 17. siječnja Viškovom će zavladati maškare. U 18.00 sati na Brege, ispred crkve sv. Mateja, uz taktove Limene glazbe Marinići pusnoj meštrici i maškarama biti će predan općinski ključ. Podignut će se i pust, krivac za sve nevolje u protekloj godini. Time će početi pravo maškarano ludilo, a kao uvod u proslavu Antonje, u 11.00 sati u parku u centru Viškova, otkriti će se skulptura zvončara naziva 'Antonja'. Također će se predstaviti i nova pjesma „Zvončar“. Tekst pjesme napisala je Suzana Blečić, glazbu Aleksandar Valenčić, a izvesti će ju muzikanti Halubajskih zvončara. 

Karnevalsko ludilo nastavlja se u subotu, 21. siječnja. 12. Rally maškaraneh oktanac Halubje – Liburnija 2023. razveseliti će sve ljubitelje maškara, oktana i životnog veselja. Ovo dugogodišnje karnevalsko-sportsko natjecanje u organizaciji Autokluba RI Autosport početi će na parkiralištu Milihovo u 10.00 sati.  Šarena vozila na dva, četiri ili više kotače krenuti će iz Viškova put Kastva, Frlanije i Opatije. Nakon dvije godine pauze, Halubajski karneval vraća se u svom 22. izdanju. U šatoru na parkiralištu Milihovo održat će se prijem predstavnika grupa kod općinske načelnice s početkom u 15.00 sati.  Luda maškarana povorka  s više od 1200 sudionika proći će centrom Viškova. Od benzinske postaje Adria Oil do parkirališta Milihovo, pod okriljem svjetla i sjene, prodefilirati će  dvorske lude, vampiri, pešekani i mnoge druge maštovite, ali i tradicionalne maske. U šatoru na parkiralištu Milihovo zabava se nastavlja uz grupe Point i Fiesta. Vidimo se na noćnom izdanju Halubajskog karnevala.

Sljedeći dan, u nedjelju, 22. siječnja u 10.00 sati Marčeljima će odjekivati stotine malih zvonaca. Okupljanjem kod Stare škole u Marčeljima započinje 17. Smotra mićeh zvončari pul Marčeji. Na ovoj jedinstvenoj manifestaciji mali zvončari obići će najvažnije i najstarije točke sela Marčelji te, uz prigodan program i glazbu, predstaviti svoj kraj iz kojeg dolaze. Dođite i podržite pomladak Halubajskih zvončara, Mučićevih zvončara, Frlanskih zvončara, Zvončari Korensko i Vlahov Breg, Žejanskih zvončara, Munskih zvončara, Kukujanskih zvončara, Grobničkih dondolaša, Zametskih zvončara, Škoromata Podgrad, Ćićkih i Brežanskih zvončara. Za dobru glazbenu zabavu pobrinuti će se Trio Bajs. Propustiti se ne smije niti 19. Maškarani ženski boćarski turnir. Prijateljsko natjecanja i dobra zabava očekuje posjetitelje i natjecatelje u petak, 27. siječnja od 18.00 sati u boćarskom klubu Marinići. Natjecateljskom duhu Pusta pridonijet će i Pikado klub Nevera pusnim turnirom u pikadu koji će se održati isti dan u prostorijama Pikadno kluba Nevera s početkom u 17.00 sati.

Pust naravno neće zaboraviti ni one najmlađe! Druženje, ples i zabavu pod maskama organizira Dječji vrtić Zvončica. U subotu, 04. veljače u Domu hrvatskih branitelja, održati će Pusni tanac. Na Maškarani dječji tanac poziva i Dječji vrtić Zvončica. U subotu, 11. veljače u Domu hrvatskih branitelja djecu i roditelje očekuje zabava pod maskama uz glazbu i animatore. Šušura i veselja definitivno neće nedostajati na tradicionalnom pusnom koncertu Limene glazbe Marinići.  U petak, 10. veljače s početkom u 20.00 sati u Domu Marinići Limena glazba glazba donijeti će obilje smijeha i dobre glazbe.

Trodnevno finale ovogodišnjeg Pusta počinje 19. veljače na Pusnu nedeju kada svoju dugogodišnju tradiciju nastavljaju Halubajski zvončari. Obahajat će selima i naseljima Halubajskog kraja u nedjelju, ponedjeljak te konačno i u utorak na sam Pust. Mještanima i posjetiteljima  Kastavštine i Halubja trodnevno obahajanje pružit će nezaboravan doživljaj kojeg je i UNESCO uvrstio na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta.Finale pusnih događanja posjetitelje očekuje 21. ožujka paljenjem pusta na Brega gdje će biti održano i izvlačenje vele zvončarske tombole. Kao i uvijek, sretne dobitnike očekuju vrijedne nagrade. Udruženje obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje pripremiti će humanitarnu akciju podjele jote koja će zasigurno okrijepiti posjetitelje u iščekivanju dolaska Halubajskih zvončara.

 Živio pust!

Plakat i program