Održana Majevica- fešta od mladega leta

U nedjelju, 08. 5. 2016. godine održana je osma po redu „Majevica“ u organizaciji Turističke zajednice općine Viškovo i Općine Viškovo. Ovogodišnju „Majevicu“ obilježile su mnogobrojne starinske igre poput skakanja u vrećama, pogađanja lonca zatvorenih očiju, potezanja konopa, bacanja potkova, turnira u boćanju drvenim boćama, penjanja na stup po pršut. I ove su godine učenici Ugostiteljske škole iz Opatije imali prezentaciju domaće hrane, a najmlađi su mogli uživati u vožnji kočijom i raznim društvenim igrama. Zabave nije nedostajalo uz  klapu Mistraž, Daniela Benija & D´Beni band. Također, za sve posjetitelje bio je osiguran besplatni ručak.

Na izložbi  proizvođača autohtonih proizvoda Udruženja obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje nudili su se med, proizvodi od meda, voćne rakije, suveniri, igračke, ukrasi, ručni radovi te proizvodi od lavande i ljekovitoga bilja. Osim toga,  svojim programima i stvaralaštvom predstavili su se: Matica hrvatska Viškovo, Narodna knjižnica i čitaonica „Halubajska zora“, Dječji vrtić „Viškovo“, Boćarski klub „Halubjan“, Udruga likovnih umjetnika amatera „Braća Baštijan“, Kunpanija z Halubja, Osnovna škola „Sveti Matej“, Halubajske mažoretkinje, Halubajke Viškovo, Delavska katedra i udruga „Belica, Udruga roditelja „Pokrenimo se“.

Podsjetimo da je prva „Majevica“ održana 2009. godine s ciljem oživljavanja starih običaja, očuvanja kulturno-povijesne baštine i tradicije našega kraja. Nekada se prvu nedjelju u svibnju održavao posljednji ples prije Bele nedeje, a noć prije plesa mladići su djevojci koja im se svidjela ukrasili kuću majevicom i cijelu noć čuvali kuću kako nitko ne bi majevicu skinuo s krova, prozora, dimnjaka ili stabla. Sramota je bila ako je djevojka umjesto majevice dobila broskvu, što je ujedno označavalo i da se ta djevojka zbog nekog razloga ne sviđa mladićima.