Kalendar događanja 2016.

SIJEČANJ 2016.

17.01. - 10.02.


PUST
Antonja – početak pusnih zbivanja na području Općine Viškovo, okupljanje maškara i zabavni program, predaja općinskog ključa Pusnom meštru i maškarama i vješanje pusta
23.01.
17. HALUBAJSKI KARNEVAL
Primanjem predstavnika karnevalskih grupa 23.01.2016. u 12.00 sati u šatoru na parkiralištu "Milihovo" započinje 17. Halubajski karneval. Predstavnike će ugostiti načelnica Općine Viškovo, Sanja Udović. Okupljanje maškaranih grupa koje sudjeluju u povorci počinje u 13.00 sati kod trgovačkog centra Plodine. Od 14.00 sati povorka će se kretati od Industrijske zone Gramat – Plodine do parkirališta Milihovo. Povorku će kao i svake godine zatvoriti Halubajski zvončari, koji će zazvoniti s oko dvije stotine zvonaca. 
VELJAČA 2016.

OBAHAJANJE ZVONČARA
Dana 07.02.2016.godine na Pusnu nedeju u 8 sati u Marčeljima započinje trodnevno tradicionalno obahajanje Halubajskih zvončara koji obilaze sela svoga zavičaja prema davno utvrđenom rasporedu.

TRAVANJ 2016.

 
PRIPREMA, POZOR,SAD! - U mjesecu travnju Planinarsko društvo Viškovo u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Viškovo organizirat će pješačenja po šetnicama i pješačkim stazama Općine Viškovo pod motom PRIPREMA, POZOR, SAD! Pješačenje će se održavati srijedom i petkom s početkom u 18 sati. Kreće se s parkirališta Milihovo uz stručno vođenje vodiča Planinarskog društva Viškovo. 
 
15.04.-19.04.
 
DAN OPĆINE VIŠKOVO /15. travnja/ -  Dan Općine Viškovo obilježava se 15. travnja. Toga se dana 1993. godine prvi puta sastalo Općinsko vijeće Općine Viškovo. Tijekom trajanja Dana Općine Viškovo niz kulturnih i športskih udruga predstavlja svoj rad prigodnim programima i natjecanjima. Ove godine slavi se dvadeset godina postojanja Općine Viškovo.
 
 
SVIBANJ 2016.
 
08.05. 
„MAJEVICA“ – Fešta od mladega leta
Revitaliziranje tradicionalnih običaja halubajskog kraja. Nekada se prva nedjelja u mjesecu svibnju obilježavala plesom mladića i djevojaka prije odlaska na sezonske radove. Uz Majevicu se veže običaj poklanjanja cvijeća djevojkama koje bi se svidjele mladićima ili pak broskve onoj djevojci koja bi im se zamjerila.
Uz raznovrstan zabavni program, puno smijeha i pjesme uz poznate izvođače, upoznat ćete starinska jela halubajskog kraja, degustirati ista te iskusiti pravu feštu po starinski.
 
 
LIPANJ 2016.
 
04.06. i 18.06.
 
„ŠTERNE – IZVOR ŽIVOTA“ - kulturno-scensko-poetski program koji se održava na šternama na području Općine Viškovo uz nastupe lokalnih interpreta i zabavljača, kao i sudjelovanje niza udruga sa svojim kulturnim programima. 
Turistička zajednica Općine Viškovo osmislila je program koji će se održavati upravo na šternama koje se nalaze u našoj neposrednoj blizini i male su pozornice u skoro svakom naselju. Želja nam je oživjeti mjesta koja su nekada davno bila središte zbivanja i dati im osobito obilježje zanimljivim zabavno-scensko-poetskim programom i ponudom domaćih slastica i vina.
 
25.06. 
 
„MARČEJSKI DAN“ -  Sportsko-kulturno-zabavni program kojim se predstavljaju mjesto, ljudi, običaji naselja Marčelji
 
SRPANJ 2016.
 
02.07.
KLAPSKA VEČER - Ronjgi
 
LJETNI PLJUSAK-  kulturno-zabavna manifestacija koja će se održavati na novouređenom trgu ispred crkve sv. Matej u mjesecu srpnju
 
KOLOVOZ 2016. 
 
KASTAV BLUES FESTIVAL - glazbene blues radionice i koncert poznatih blues glazbenika. 
 
 
RUJAN 2016.
 
22.09.-25.09.
„MATEJNA“ - Manifestacija „Matejna” je dobila ime po zaštitniku župe i mjesta, Svetom Mateju. Slavi se svake godine 21. rujna. Od lokalnog događanja „Matejna“ je prerasla u regionalno događanje na kojoj se svojim programima predstavljaju sve udruge s područja Općine Viškovo, ali i nastupaju najpoznatije zvijezde hrvatske estrade.
Najveći Viškovski blagdan na taj način okuplja veliki broj posjetitelja iz nama susjednih općina, gradova i županija

20.09.
PODUZETNIČKI DAN
Manifestacija zamišljena kao niz aktivnosti, edukativnih predavanja, prezentacija i aktivnosti za posjetitelje, uz brojne zabavne sadržaje.

 
LISTOPAD 2016.
 
15.10.
 
„Prošeći se z manun ....“ – šetnja šetnicom „Plešivac“ i pješačkom stazom „Lončeva griža“ povodom Dana pješačenja. Promoviranje šetnice i pješačke staze na području Općine Viškovo. Na određenim punktovima na šetnici posjetiteljima se dijele krafne i fritule te piće za osvježenje.
24.10. - 25.11.

Zaprimanje prijava za poklon pakete Djeda Božićnjaka, pisarnica Općine Viškovo

 
STUDENI 2016
 
11.11.2016. 
"12. Martinja pul Marčeji"
 
 
PROSINAC 2016.
 
24.12.
Advent u Viškovu
Božićni koncerti