Kalendar događanja 2015.

SIJEČANJ 2015
 
PUST
 
17.01. Antonja (subota) - početak pusnih zbivanja na području Općine Viškovo, okupljanje maškara i zabavni program, predaja općinskog ključa Pusnoj meštrici i maškarama, vješanje pusta

24.01. ( subota) 16. HALUBAJSKI KARNEVAL
Halubajski karneval održava se od 2000. godine, a upravo je dugogodišnja tradicija Halubajskih zvončara bila je okosnica organiziranja Halubajskog karnevala. Halubajski karneval manifestacija je i tradicionalni događaj koji iz godine u godinu okuplja sve više maškaranih grupa. Karneval je nacionalnog karaktera i svake godine je sve posjećeniji, broj posjetitelja procjenjuje se na nekoliko tisuća.
 
25.01. (nedjelja) 11. Smotra mićeh zvončari – Marčelji
 
30.01.  13. Maškarani ženski boćarski turnir – Boćarija Marinići
 
06.02.  Pusni koncert Limene glazbe Marinići – Dom Marinići
 
15.02. -17.02. – obahajanje Halubajskih zvončari po selima Kastavštine
 
17.02. PUST - označava kraj pusnih zbivanja. Okupljanje maškara i zabavni program, paljenje pusta i vatromet. Na pusni utorak maškare se okupljaju na Brege, uz zabavni program tom se prilikom izvlače dobitnici nagrada Zvončarske tombole. Uz potporu Halubajskih zvončara istog dana pali se pust. Tijekom Pusta održava se i niz drugih aktivnosti, a svake subote u Domu Hrvatskih branitelja u organizaciji Halubajskih zvončara održavaju se Pusni tanci.
 
U Boćariji na Marinićima održava se Pusni turnir u briškuli i trešeti za župana,gradonačelnike  i načelnike susjednih gradova i općina kao i maškarani ženski boćarski turnir, a u Domu hrvatskih branitelja dječji maškarani tanci.
 
TRAVANJ 2015.
 
PRIPREMA, POZOR,SAD! - U mjesecu travnju Planinarsko društvo Viškovo u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Viškovo organizirat će pješačenja po šetnicama i pješačkim stazama Općine Viškovo pod motom PRIPREMA, POZOR, SAD! Pješačenje će se održavati srijedom i petkom s početkom u 18 sati. Kreće se s parkirališta Milihovo uz stručno vođenje vodiča Planinarskog društva Viškovo.
 
 
15.04.-19.04.
 
DAN OPĆINE VIŠKOVO /15. travnja/ -  Dan Općine Viškovo obilježava se 15. travnja. Toga se dana 1993. godine prvi puta sastalo Općinsko vijeće Općine Viškovo. Tijekom trajanja Dana Općine Viškovo niz kulturnih i športskih udruga predstavlja svoj rad prigodnim programima i natjecanjima. Ove godine slavi se dvadeset godina postojanja Općine Viškovo.
 
 
18.04. Zelena čistka
 
 
SVIBANJ 2015.
 
03.05.
„MAJEVICA“ – Fešta od mladega leta
Revitaliziranje tradicionalnih običaja halubajskog kraja. Nekada se prva nedjelja u mjesecu svibnju obilježavala plesom mladića i djevojaka prije odlaska na sezonske radove. Uz Majevicu se veže običaj poklanjanja cvijeća djevojkama koje bi se svidjele mladićima ili pak broskve onoj djevojci koja bi im se zamjerila.
Uz raznovrstan zabavni program, puno smijeha i pjesme uz poznate izvođače, upoznat ćete se i sa tradicijskim udrugama halubajskog kraja te iskusiti pravu feštu po starinski.
 
LIPANJ 2015.
 
13.06. i 27.06.
 
„ŠTERNE – IZVOR ŽIVOTA“ - kulturno-scensko-poetski program koji se održava na šternama na području Općine Viškovo uz nastupe lokalnih interpreta i zabavljača, kao i sudjelovanje niza udruga sa svojim kulturnim programima.
Turistička zajednica Općine Viškovo osmislila je program koji će se održavati upravo na šternama koje se nalaze u našoj neposrednoj blizini i male su pozornice u skoro svakom naselju. Želja nam je oživjeti mjesta koja su nekada davno bila središte zbivanja i dati im osobito obilježje zanimljivim zabavno-scensko-poetskim programom i ponudom domaćih slastica i vina.
 
20.06.
 
„MARČEJSKI DAN“ -  Sportsko-kulturno-zabavni program kojim se predstavljaju mjesto, ljudi, običaji naselja Marčelji
 
KLAPSKA VEČER - Ronjgi
 
 
SRPANJ 2015.
 
05.07.
 
PROSLAVA 150. GODINA POSVETE CRKVE SVETI MATEJ
 
 
KOLOVOZ 2015.
 
09.08.  8. KASTAV BLUES FESTIVAL - glazbene blues radionice i koncert poznatih blues glazbenika.
 
 
RUJAN 2015.
17.09. – 20.09.
„MATEJNA“ - Manifestacija „Matejna” je dobila ime po zaštitniku župe i mjesta, Svetom Mateju. Slavi se svake godine 21. rujna. Od lokalnog događanja „Matejna“ je prerasla u regionalno događanje na kojoj se svojim programima predstavljaju sve udruge s područja Općine Viškovo, ali i nastupaju najpoznatije zvijezde hrvatske estrade.
Najveći Viškovski blagdan na taj način okuplja veliki broj posjetitelja iz nama susjednih općina, gradova i županija
 
 
LISTOPAD 2015.
 
17.10.
 
„Prošeći se s manun ....“ – šetnja šetnicom „Plešivac“ i pješačkom stazom „Lončeva griža“ povodom Dana pješačenja. Promoviranje šetnice i pješačke staze na području Općine Viškovo. Na određenim punktovima na šetnici posjetiteljima se dijele krafne i fritule te piće za osvježenje.
 
 
PROSINAC 2015.
 
24.12.
Advent u Viškovu
Božićni koncert