31.08.2011.

Poštovani posjetitelji portala Općine Viškovo!

Zadovoljstvo mi je što Vas mogu pozdraviti na internet portalu Općine Viškovo.

Općina Viškovo koristi mogućnosti suvremene tehnologije kako bi svima zainteresiranima na svojim mrežnim stranicama pružila informaciju o radu Općine, ali i ostalim  događanjima na našem području... 
20.10.2017.

Općinu Viškovo posjetio veleposlanik Kraljevine Danske Christian Thorning.

U četvrtak, dana 20. listopada 2017., u općinskoj vijećnici u Saršonima organiziran je prijem za veleposlanika Kraljevine Danske Nj. E. Christiana Thorninga. U pratnji veleposlanika na prijemu je  bio prisutan i voditelj Trgovinskog odjela Veleposlanstva u Zagrebu Žarko Mašanović. U ime Općine Viškovo goste su dočekali načelnica Sanja Udović, njezini zamjenici Snježana Podobnik i Denis Mladenić te voditelj Odsjeka za urbanizam, komunalni sustav i ekologiju, Sanjin Vranković. 

Načelnica, Sanja Udović je danskom veleposlaniku predstavila Općinu Viškovo s naglaskom na gospodarstvo i kulturnu baštinu za koju je veleposlanik pokazao poseban interes i simpatije.
 
Tom prilikom, načelnica je istaknula želju za suradnjom između Kraljevine Danske i Općine Viškovo, posebno kada je u pitanju koncept Pametnih gradova (Smart city) u kojem je Danska jedna od vodećih zemalja u svijetu i u kojoj se ta rješenja uspješno primjenjuju. Riječi je bilo i o mogućnosti suradnje poduzetnika iz Danske s poduzetnicima općine Viškovo te o mogućnostima pokretanja investicija danskih tvrtki na području Viškova kao i sudjelovanju i realizaciji projekata. 

Veleposlanik Kraljevine Danske iskazao je zainteresiranost za taj vid suradnje dok je voditelj Trgovinskog odjela Veleposlanstva Žarko Mašanović istaknuo da će danske tvrtke, a osobito one prisutne u RH informirati o mogućnostima poslovanja na području općine Viškovo te o nadolazećim projektima.
 
20.10.2017.

Održan 4. Sajam mogućnosti u Viškovu

U organizaciji Općine Viškovo i Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske u četvrtak je 19. listopada,  u dvorani  Osnovne škole „Sveti Matej“ Viškovo i na školskom igalištu održana manifestacija „Sajam mogućnosti“. Sajmu je prisustvovalo oko 200 učenika četvrtih i petih razreda.

Ovo je četvrti po redu „Sajam mogućnosti“ održan na ovom području, čime je nastavljena provedba preventivnog programa „Zajedno više možemo“ kojeg  Policijska uprava primorsko-goranska provodi u partnerstvu s Općinom Viškovo, Osnovnom školom „Sveti Matej“ Viškovo, kao i Udrugom roditelja „Pokrenimo se“ .
 
Na održanom Sajmu, kao i prethodnih godina, predstavile su se brojne sportske i kulturne udruge te klubovi čijim aktivnostima učenici mogu ispuniti svoje slobodno vrijeme. To je  jedan od glavnih ciljeva provedbe projekta Sajma mogućnosti, a angažiranjem predstavnika lokalne zajednice, kao i  različitih udruga koje su zajedno s policijom sudjelovale u ovoj manifestaciji, ostvaruje se pozitivno okruženje za kvalitetnije odrastanje djece te njihovo aktivno uključivanje u životne izazove. Učenici su i ove godine imali priliku neposredno komunicirati s izlagačima iz različitih udruga i klubova, ali i aktivno sudjelovati u organiziranim sportskim i kulturnim natjecanjima. 

Osim toga, ispred škole su vatrogasci DVD "Halubjan"  zainteresirali učenike prikazom svojih vježbi i vještina u gašenju požara.Brojnim izlagačima pridružili su se i policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske, koji su i ovom prigodom predstavili sustav policije najmlađoj populaciji. 

Sajam mogućnosti predstavlja II. komponentu programa „Zajedno više možemo", koji se sastoji od više komponenti usmjerenih na prevenciju zlouporabe opojnih droga i drugih sredstava ovisnosti, vandalizma, vršnjačkog nasilja te ostalih oblika rizičnog ponašanja. Program je namijenjen učenicima četvrtih, petih i šestih razreda osnovne škole, roditeljima, učiteljima i lokalnoj zajednici.
18.10.2017.

Postavljen umjetni nogometni travnjak na pomoćnom nogometnom igralištu NK Halubjan

U srijedu, 18. listopada 2017. godine službeno su završeni radovi postave umjetnog travnjaka i otvoreno pomoćno igralište NK Halubjana. Otvorenju novouređenog pomoćnog igrališta s umjetnim nogometnim travnjakom površine oko 7.400 m2 sa pratećom opremom prisustvovala je Općinska načelnica Sanja Udović, voditelj Odsjeka za urbanizam, komunalni sustav i ekologiju Sanjin Vranković, Davor Kovačević,predstavnik izvođača radova Maxmar grupe, nadzorni inžinjer iz tvrke Teh-projekt konzalting te predstavnici NK Halubjana. 
 
„U cilju osiguranja što boljih uvjeta za bavljenje sportom svih naših mještana, osobito djece, Općina Viškovo sustavno ulaže u sportsku infrastrukturu jer jedan od važnih ciljeva zadovoljenja potreba u sportu svakako je osiguranje materijalnih i prostornih uvjeta kojima će se omogućiti kvalitetan rad klubova i udruga. Osim toga, ovo je samo prvi od koraka stvaranja moderne sportsko-rekreacijske zone u općini Viškovo čime će se omogućiti održavanje sportskih natjecanja, rad klubova i sportskih udruga te u konačnici zdrav život, kvalitetno provođenje slobodnog vremena i razvoj djece svih uzrasta jer na taj način stječu korisna znanja i vještine, razvijaju se i pronalaze prijatelje.“naglašava Općinska načelnica Sanja Udović.
 
Ukupna ugovorena vrijednost radovaoko 1.600.000,00 kn. Radovi na drugoj fazi uređenja pomoćnog nogometnog igrališta NK Halubjan u Sportsko-rekreacijskoj zoni Halubjan u Viškovu su započeli u srpnju, nakon što je početkom godine izvedena odvodnja i drenaža terena. 
 
Naime, dosadašnje pomoćno nogometno igralište nije bilo adekvatno obzirom na šljunčanu podlogu i ozljede koje se događaju na istome prilikom odvijanja trenažnog procesa, a posebno jer isto pored nogometaša koriste i ostali sportski klubovi i brojni rekreativci. 
 
NK Halubjan najveća je sportska udruga općine Viškovo koja ovog trenutka okuplja rekordan broj djece u svojoj povijesti. Trenutno je klub organiziran u 9 kategorija o kojima brine 13 trenera, a u omladinskom pogonu trenira oko 250 djece. Također, pri klubu je pokrenuta  „sportska igraonica“ za djecu predškolske dobi gdje se djeca prvi put susreću sa sportom.   
 
05.10.2017.

Prijave za poklon pakete Djeda Božićnjaka

Poštovani roditelji,
 
Općina Viškovo vrši upise djece za poklon pakete Djeda Božićnjaka od 1 godine do navršenih 6 godina starosti, djecu predškolskog uzrasta. Prijave se primaju od ponedjeljka, 16. listopada 2017. godine do ponedjeljka 20. studenog 2017. godine isključivo u uredovno vrijeme Općine Viškovo.
 
Prijave se ne odnose na djecu koja polaze programe vrtića na području Općine Viškovo, za njih će vrtić izvršiti prijavu. (Viškovo, Malik, Maza, Loptica i Zvončica)
 
Prijave se vrše isključivo osobno u Općini Viškovo, 1. kat u uredovno radno vrijeme, uz podatak o OIB-u ili datumu rođenja djeteta. 

Napomena: potrebno je OSOBNO preuzeti pozivnicu za podjelu paketa.
09.10.2017.

NATJEČAJ za dodjelu stipendija učenicima i studentima za nastavnu godinu 2017./2018.

Na temelju članka 51. Statuta Općine Viškovo ("Službene novine" Primorsko - goranske županije br: 25/09., 6/13., 15/13., 33/13., 14/14. i „Službene novine Općine Viškovo“ broj 3/14), članka 3. stavak 1. Odluke o dodjeli stipendija učenicima i studentima ("Službene novine Primorsko - goranske županije“ br: 16/96, 20/98.) Općinska načelnica Općine Viškovo  raspisuje  Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima za nastavnu godinu 2017./2018.

Natječaj pdf.

Prijavni obrazac-učenici

Prijavni obrazac- studenti

Tablica
17.10.2017.

Sajam mogućnosti u Viškovu

U četvrtak, 19. listopada 2017. godine, od 11.30 do 13.10 sati,  u Školskoj sportskoj dvorani OŠ „Sveti Matej“, na školskom sportskom igralištu i boćalištu uz parkiralište Milihovo održati će se manifestacija „Sajam mogućnosti u Viškovu“.
 
Organizatori Sajma mogućnosti su Odjel prevencije Policijske uprave primorsko-goranske, Općina Viškovo, OŠ „Sveti Matej“, i Udruga roditelja „Pokrenimo se“.
 
Jedan od ciljeva ove manifestacije namijenjene učenicima četvrtih razreda osnovne škole, ali i mlađim uzrastima, je ponuditi  korisne alternative kojima mogu kvalitetno ispuniti svoje slobodno vrijeme.

Više
17.10.2017.

Održan okrugli stol "Predstavljanje IT alata i rezultata istraživanja u sklopu projekta Integrity Observer"

U ponedjeljak, 16. listopada 2017. godine u vijećnici Općine Viškovo održan je okrugli stol pod nazivom „Predstavljanje IT alata i rezultata istraživanja u sklopu projekta Integrity Observer (Nadzor integriteta)“. 

Projekt vodi Partnerstvo za društveni razvoj, a partneri su Udruga općina u RH, Udruga žena Vukovar, Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda – Cenzura plus te Projekt građanskih prava iz Siska.
 
Za Općinu Viškovo ovo je druga godina suradnje s PSD-om, a projekt Integrity Observer financiran je od strane Europske unije te sufinanciran od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.
 
Posebnost projekta je razvoj jedinstvene IT aplikacije za upravljanje informacijama iz područja urbanizma, vlasništva nad imovinom, koncesija i konzultacija s zainteresiranom javnošću kao i usvajanje sveobuhvatnog protokola za upravljanje informacijama, kao i alati za upravljanje jednostavnom javnom nabavom.

Članak Novi List
16.10.2017.

Obavijest - Javna ustanova Narodna knjižnica i čitaonica Halubajska zora

Narodna knjižnica i čitaonica Halubajska zora u Mjesecu hrvatske knjige 2017. od 15. listopada – 15. studenoga provodi akcije – na obje lokacije (Središnja knjižnica, Marinići 9 i Ogranak Viškovo, Viškovo 15):
 
-   besplatan upis za prvašiće (4.9. – 29.12.)
-   besplatan upis i obnova za umirovljenike (16.10. - 15.11.)
 
16.10.2017.

Mještani Milojka i Damir Petrc proslavili 50 godina braka

U subotu, 14. listopada 2017. godine, mještani Viškova, Milojka i Damir Petrc proslavili su važnu obljetnicu, zlatni pir kojim su obilježili 50 godina braka.

Proslavi su, uz rodbinu i prijatelje prisustvovali i zamjenici Općinske načelnice Snježana Podobnik i Denis Mladenić te im u ime Općine Viškovo uručili prigodan poklon uz čestitke za brojne godine ljubavi i međusobnog poštivanja.

Mještanina općine Viškovo Damira Petrca sigurno mnogi pamte kao dugogodišnjeg člana Limene glazbe Marinići, a nas posebno veseli što što smo mogli prisustvovati jednoj tako velikoj proslavi te čuti poneki savjet za dug i uspješan brak.
11.10.2017.

Osnovana Zajednica sportova Općine Viškovo

Temeljem zakona o sportu i Zakona o udrugama u Republici Hrvatskoj, na sjednici Osnivačke skupštine, u petak, 6. listopada 2017. godine osnovana je Zajednica sportova Općine Viškovo.
 
Za predsjednika je tom prigodom izabran Kristijan Frlan iz Nogometnog kluba Halubjan.
 
Osnovna zadaća Zajednice sportova je prvenstveno unaprijeđenje sporta, sportske kulture, uvjeta za sportaše i sportske klubove te rad na razvoju i afirmaciji sporta. Osim toga, Zajednica sportova Općine Viškovo imati će za cilj usklađivanje aktivnosti udruga članica, poticanje razvoja sportske aktivnosti djece i najmlađih te uključivanje u sportsko-rekreativne aktivnosti mještana općine Viškovo.
 
Važna aktivnost zajednice sportova je također i usklađivanje i predlaganje programa Javnih potreba u sportu. U odnosu na dosadašnju praksu, važno je napomenuti da će za programe i aktivnosti Općina Viškovo, kao i do sada, osigurati sredstva u svom Proračunu, međutim, predlagač programa će sukladno Zakonu o sportu biti Zajednica sportova Općine Viškovo.
 
Nakon što Ured državne uprave u PGŽ potvrdi Statut zajednice, sazvat će se Skupština na koju će biti pozvane sve udruge koje djeluju u sportu na području općine Viškovo kako bi se uključile u rad Zajednice sportova. 
 
 „Sport u općini Viškovo ima vrlo važnu ulogu. Trenutno na našem području aktivno u području sporta djeluje 19 udruga. Iako se čini malo, brojni vrhunski sportaši u raznim disciplinama, veliki broj djece uključen u sportske aktivnosti, to je ono čime se možemo pohvaliti i na što smo iznimno ponosni. Upravo zbog toga,  jako nam je drago što je na inicijativu sportskih udruga osnovana Zajednica sportova Općine Viškovo koja će, sigurni smo, doprinijeti još kvalitetnijem radu klubova i udruga“ naglasila je zamjenica Općinske načelnice Snježana Podobnik.
 
13.10.2017.

Općina Viškovo sudjelovala na konferenciji „Pametne jedinice lokalne samouprave i energetski učinkovite industrije“

U petak, 13. listopada 2017. godine u Zagrebu je u hotelu Dubrovnik održana konferencija pod nazivom „Pametne jedinice lokalne samouprave i energetski učinkovite industrije“. Organizator konferencije je Veleposlanstvo Kraljevine Danske u suradnji sa Zajednicom županija, Udrugom gradova i Udrugom općina Republike Hrvatske, a među sudionicima su bili i predstavnici Općine Viškovo.

Jedan od predvodnika pametnih gradova u Kraljevini Danskoj, gradonačelnik Albertslunda (šireg Kopenhagena), gospodin Steen Christiansen, na konferenciji je na svom primjeru pokazao najbolje smjernice uspješne lokalne jedinice samouprave s mnoštvom inovativnih rješenja: Living lab GATE21, DOLL, LOOP CITY, itd. Kao gost je također sudjelovao i gospodina Finn Mortensen, čelnik danske krovne organizacije State of Green, koja na nacionalnoj razini promiče zelenu tranziciju kroz sve sektore društva.
 
Na konferenciji su prikazane najnovije smjernice i mnoštvo inovativnih rješenja uz primjere iz prakse i razmjenu iskustava.  Održana je također i panel diskusija hrvatskih i danskih predstavnika lokalnih jedinica samouprave i poduzeća, među kojima je sudjelovao i predstavnik Općine Viškovo, voditelj Odsjeka za urbanizam, komunalni sustav i ekologiju Sanjin Vranković.

09.10.2017.

Otvoreni radovi katastarske izmjere na području naselja Marinići

Dana 09. rujna 2017. godine načelnica Općine Viškovo Sanja Udović i Mladen Pandža, voditelj Službe katastarskih izmjera i izradbe katastarskih operata pri Državnoj geodetskoj upravi, u društvu predstavnika izvođača radova direktora tvrtke Geoprojekt  d.d. Opatija Branka Manojlovića i Ljiljane Matišić, predstavnice područnog ureda za katastar Rijeka, otvorili su radove na katastarskoj izmjeri na području katastarske općine Marinići i katastarske općine Srdoči.
 
„Realizacija ovog projekta od velike je važnosti za mještane i gospodarstvenike Općine Viškovo, posebice naselja Marinići  budući se izmjerom i usklađenjem stanja u prostoru planiraju ostvariti pozitivni učinci  uspostavom učinkovite zemljišne administracije koja će osigurati pravnu sigurnost, potaknuti i ubrzati usporene procese investicijskih ulaganja, poboljšati funkcioniranje tržišta nekretnina i realizaciju projekta mještana“ rekla je načelnica Udović.
 
Trenutačno na području Općine Viškovo jedino je naselje Marinići preostalo kao područje na kojem katastarsko i gruntovno stanje nije ujednačeno, a katastarkom izmjerom čija se vrijednost radova  procijenjuje se na ukupno 2.200.000,00 kn, od čega 30 % financira  Državna geodetska uprava i 70 % Općina Viškovo,  obuhvatit će se površina od 294 ha i 1769 izgrađenih objekata.  Radovi na katastarskoj izmjeri temeljem prethodno provedenog postupka javne nabave povjereni su tvrtki Geoprojekt iz Opatije. 
 
Predviđeno trajanje ovog projekta je pet godina, a jedna od prvih aktivnosti koje se očekuju nakon otvaranja radova je avionsko snimanje područja koje je obuhvaćeno izmjerom. Ovom prilikom predstavnik izvođača radova pozvao je sve mještane naselja Marinići da se dana 11. listopada 2017. godine odazovu Zboru mještana koji će se održati s početkom u 18:00 sati u Domu Marinići, na kojem će se moći informirati o načinu obilježavanja katastarkih čestica, vremenu snimanja, radnom vremenu ureda tijekom cijelog vremena trajanja izmjere i svim drugim informacijama u vezi katastarske izmjere. Sve informacije o katastarskoj izmjeri mještani će moći dobiti u uredovno radno vrijeme u Uredu za katastarsku izmjeru u Domu Marinići, Općini Viškovo te na službenoj internet stranici Općine Viškovo.
 
13.10.2017.

8. Viškovski eko kantunić

Manifestacija 8. Viškovski eko kantunić  će se održati u ponedjeljak, 16.10.2017. godine s početkom u 15,00 sati  ispred Doma hrvatskih branitelja. 

Namjera ove manifestacije je izražavanje podrške lokalnim uzgajivačima, viskokvalitetnih, ekološki certificiranih i svih onim namirnica uzgojenih na prirodan način, poštujući okolišno odgovoru poljoprivredu proizvodnju. 
 
Pozivamo sve zainteresirane da posjete ovu manifestaciju. Ulaz je slobodan.
12.10.2017.

„Prošeći se z manun… po zvončarskeh puteh“

Turistička zajednica Viškovo poziva vas u šetnju pod nazivom „Prošeći se z manun… po zvončarskeh puteh“  koja će se održati u subotu 14. listopada 2017. godine.

Šetnju organiziraju TZ Općine Viškovo i TZ Grada Kastva uz stručno vodstvo vodiča Planinarskog društva Viškovo, a šetnja će se odvijati dijelom zvončarske rute.
 
Polazak je u 10:00 sati s parkirališta Milihovo-Viškovo. Šetnja će trajati oko 4 sata. 
 
S parkirališta Milihovo uz dječji vrtić upućujemo se preko Jankotova do Gornjih Jugi te slijedeći zvončarski put dolazimo kroz Donje Juge u Milohne. Naš put se nastavlja u pravcu Bezjaki gdje dolaskom na staru cestu Bezjaki- Kastav skrećemo prema Kastvu te uz najdublju vrtaču ovog djela Kastavštine uz selo Škrlji i Jurčiće stižemo do Šporove jame u Kastvu. Dolaskom u sam centar Kastva nakon odmora slijedi povratak kroz Klance do sela Žegoti i onda šumskim putem do malog skrovitog mjesta Bani. Iz Bana već pomalo zaboravljenim stazama krećemo prema Milohnima te nam slijedi lagani uspon prema Viškovu mjestu našeg polaska.
 
Pješači se na vlastitu odgovornost i nema kotizacije. Treba se primjereno obući jer pješačimo šumskim stazama.
 
 
09.10.2017.

Obavijest o održavanju zbora mještana povodom provođenja katastarske izmjere za naselje Marinići

U srijedu, 11. listopada 2017. godine s početkom u 18:00 sati u Domu Marinići, održat će se zbor mještana vezano za provođenje katastarske izmjere a području naselja Marinići.

Mještani  će se na zboru mještana moći informirati o načinu obilježavanja katastarkih čestica, vremenu snimanja, radnom vremenu ureda tijekom cijelog vremena trajanja izmjere i svim drugim informacijama u vezi katastarske izmjere. Osim toga, sve informacije o katastarskoj izmjeri mještani će moći dobiti u uredovno radno vrijeme u Uredu za katastarsku izmjeru u Domu Marinići, Općini Viškovo te na službenoj internet stranici Općine Viškovo.
06.10.2017.

Čestitka povodom Dana neovisnosti

Obilježavajući Dan neovisnosti prisjećamo se 08. listopada 1991. godine kada je Republika Hrvatska  na sjednici Hrvatskog sabora raskinula državnopravne veze sa bivšom državom i stvorila trajne temelje za razvoj, napredak i budućnost svojih građana.

Ovaj praznik prigoda je i za iskazivanje zahvalnosti svima koji su pridonijeli ostvarivanju ovog povijesnog cilja.
 
Svim mještankama i mještanima Viškova i građanima Republike Hrvatske čestitam Dan neovisnosti!
                                                                                                                 Općinska načelnica:
  Sanja Udović, dipl. oec.

21.09.2017.

Položeni vijenci i zapaljene svijeće povodom Dana neovisnosti

U petak, 06. listopada 2017. godine,  uz pjesmu ženskog pjevačkog zbora Marinići položeni su vijenci povodom Dana neovisnosti na Spomen obilježje branitelja u Domovinskom ratu.

Vijence je položila delegacija Općine Viškovo u sastavu; zamjenik Općinske načelnice Denis Mladenić, zamjenica Općinske načelnice Snježana Podobnik, predsjednica Općinskog vijeća Ksenija Žauhar i vijećnici Općinskog vijeća Općine Viškovo.

Svijeće su također zapalili i predstavnici Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata PGŽ, predstavnici Udruge udovica poginulih branitelja Domovinskog rata PGŽ i Zajednica udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida PGŽ.
 
03.10.2017.

Uspješni sportaši na prijemu kod Općinske načelnice

Općinska načelnica Sanja Udović sa suradnicima, u utorak, 03. listopada 2017. godine, je u svom uredu ugostila sportaše Rukometnog kluba Zamet Patrika Martinovića i Matiju Starčevića. U pratnji Patrika i Matije prijemu je prisustvovao i sportski direktor RK Zamet Vedran Babić.
 
Tom prilikom predstavnici Općine Viškovo istaknuli su zadovoljstvo njihovim postignućima, čestitali im te zaželjeli uspjeh u daljnjim sportskim pripremama i natjecanjima te im uručili priznanja.
 
Patrik i Matija su mještani Viškova i upješni sportaši s vrhunskim rezultatima te je prijem kod Općinske načelnice poticaj za njihov daljni rad i trud. Oboje su članovi Rukometnog kluba Zamet i članovi Hrvatske rukometne kadetske reprezentacije s kojom su u kolovozu osvojili brončanu medalju na Olimpijskom festivalu europske mladeži u mađarskom Gyӧru. Osim toga, oboje su se iskazali i na drugim natjecanjima te su s generacijom 2000. godišta u protekloj godini osvojili drugo mjesto na Završnici državnog prevenstva za kadete gdje je Matija proglašen za najboljeg lijevog vanjskog, a Patrik za najboljeg desnog vanjskog igrača završnice.
 
 „Uvijek smo ponosni na naše uspješne sportaše jer na najbolji mogući način predstavljaju sami sebe i ono što rade, promiču dobre vrijednosti u životu, ali na taj način promoviraju i Općinu Viškovo.“ naglasila je Općinska načelnica Sanja Udović. 
 
12.09.2017.

Polaganje vijenaca i paljenje svijeća povodom Dana neovisnosti

Polaganje vijenaca i paljenje svijeća povodom Dana neovisnosti održat će se u petak, 06. listopada 2017. godine u 17,00 sati na Spomen obilježju branitelja u Domovinskom ratu. 
 |<  < 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10  >  >|